Tel: +36 45 706-008

Civil szervezetek

Horgász Egyesület Beregdaróc, Szabadság u. 27.Elnök: Dr. Révész Ferencné
Beregdaróc SE Beregdaróc, Szabadság u. 27.Elnök: Lukovics János
Kendermagtól a Vászonig
Hagyományőrző Egyesület
Beregdaróc, Szabadság u. 70.Elnök: Komáromi Zoltánné

Beregdaróc SE

Beregdaróc Sportegyesület

4934 Beregdaróc Szabadság út 27.

Az egyesület elnöke: Lukovics János (Tel.:+36-20-285-1314)


 

Beregdaróci Horgászegyesület

A Beregdaróci horgászegyesület 2000-ben kezdte meg működését a településen, azzal a céllal, hogy település határában lévő Bányató adta horgászlehetőségeket kihasználva megfelelő helyszínt biztosítsanak a horgászat iránt érdeklődőknek, valamint a településre látogatóknak bemutassák a település természeti kincseit és óvják a környezetet.


Kendermagtól a Vászonig Hagyományőrző Egyesület

Az egyesület fő célja a hagyományos népi kenderfeldolgozás megismertetése, a hozzá kapcsolódó szokások felelevenítése oly módon, hogy az a belföldi és külföldi turisták számára is egyedi vonzerővel bírjon. Ennek önálló egyedi turisztikai vonzerejét az adja, hogy a „kendermagtól a vászonig” történő kenderfeldolgozást a régióban – és az országban- egyedül itt sikerült hagyományőrző módon megtartani, feleleveníteni, azt idegenforgalomhoz kapcsolódó szintre emelni.

Bemutatásra kerülnek a kender minden fejlődési fázisából felhasznált eredeti növénKendertörés_2yi anyagok (kenderszár, kendermag) valamint azok felhasználásából készült anyagok (a feldolgozott növényi rostokból készített vászon). A bemutatók alkalmával valamennyi munkafázis bemutatásra kerül. A bemutatók célcsoportját a településre látogató turisták alkotják, akik kedvelik a változatos kínálati elemeket, programokat, évről-évre nő a vendégek száma. Egész évben valamennyi korosztálynak biztosítunk programot. Kiemelt célcsoportot képeznek a városi nagycsaládok, akik tapasztalataink szerint nyugodt családias ugyanakkor aktív kikapcsolódási szabadidős tevékenységeket keresik. Mivel egyesületünk fontosnak tartja a generációk közötti kapcsolatok ápolását, a család nevelő és példamutató szerepét, a programjainkat mindig úgy alakítjuk, hogy a programok örömeiből kicsik és nagyok egyaránt részesülhessenek. A hagyományainkat, népművészetünket, kultúránkat nemcsak a település lakosságának mutattuk meg az évek folyamán, hanem a környező települések népművészeti és hagyományápoló fesztiváljain is.

A Kendermagtól a Vászonig Hagyományőrző Egyesületben dolgozó alkotók:

  • Beregdaróci vászonkendő és szedett kendő készítők:

A kendők hagyományos módon feldolgozott kenderből készülnek, hagyományos és erre a vidékre jellemző szövőszéken, kézi szövéssel. Ettől egyedi, ettől igazán értékes a Beregdaróci vászonkendő és szedett kendő.

  • Beregdaróci vászonvirág készítő:

Ez a különleges vászonvirág Beregdarócon nyílik. A virág elkészítéséhez a kendert és a kenderből szőtt vásznat használják. A virágon megtalálható a kenderfeldolgozás minden lépcsőjének terméke.

  • Sukta Bertalanné „Kis Jankó Bori” Nívódíjas Beregi keresztszemes készítő népi iparművész

A Beregi keresztszemes hímzés avatott és ismert és elismer szakembere. Az általa készített munkákat több versenyen és kiállításon láthatta a közönség. A beregi keresztszemes változatos formái és motívumai az itt élő emberek kreativitását és jó esztétikumérzékét bizonyítja.Vetélő_2

  • Beregdaróci énekkar: 

A helyi és a környező települések népdalkincsét dolgozzák fel és adják tovább a népdalt szerető közönségnek.

A visszajelzések szerint áldozatos munkánk meghozta gyümölcsét, egyre többen tudják, hol van Beregdaróc, és a község nevével fémjelzik a kenderfeldolgozás bemutatását.